Cykl informacyjny - Biały Ser/Twaróg
Jednym z elementów „ubocznych” powstawania białego sera/twarogu – jest serwatka. Serwatka niegdyś powszechnie używana do celów kulinarnych, kosmetycznych i leczniczych w ostatnich dekadach została uznana za odpad. Teraz naukowcy na nowo badają i odkrywają lecznicze właściwości serwatki, aby produkować z niej leki na wiele schorzeń . W USA serwatka została wpisana do oficjalnego katalogu leków. Badania kliniczne wykazały jego skuteczność w leczeniu łagodnej i średniozaawansowanej łuszczycy. Regularnie spożywanie serwatki według wielu specjalistów, pomaga w aktywowaniu szeregu funkcji fizjologicznych i jednocześnie przyczynia się do eliminacji zbędnej tkanki tłuszczowe, a dla skóry idealnym środkiem przeciwstarzeniowym.
Systematyczne picie serwatki jest pomocne w zwalczaniu infekcji candida, problemów trawiennych, jelitowych, pęcherzyka żółciowego, normalizacji ciśnienia krwi, chorobach nerek, ogólnego wzmocnienia oraz przede wszystkim chorób wątroby. Serwatka zawiera beta-laktoglobulinę aminokwas, niezbędny w leczeniu zaawansowanej choroby wątroby, nawet marskości. Kwas mlekowy i inne kwasy zawarte w serwatce eliminują grzyby i złe bakterie jelitowe, co przyczynia się bezpośrednio do kondycji całego organizmu i wzrostu odporności. Źródło:sekrety-zdrowia.org
Ciekawostka: W XV do XVII wieku w czasach Karola I w Anglii żył chłop o nazwisku Old Thomas Parr. Tablica upamiętniająca tego prostego człowieka znajduje się w Zakątku Poetów w opactwie westminsterskim wśród tablic znakomitych poetów i pisarzy takich jak Szekspir czy Byron. Parr znalazł się tam ze względu na sędziwy wiek którego dożył –152 lata. Wg legendy, jako że dożył tak słusznego wieku, sprowadzono go na dwór i przedstawiono królowi. Wg zapisków słynnego lekarza królewskiego Williama Harveya, Thomas Parr sędziwy wiek zawdzięczał ubogiej diecie. Jego codzienne menu składało się z „mleka, sera, chleba razowego i serwatki”.
Serwatka to pozostałość – płyn uzyskany po odciśnięciu twarogu z zsiadłego mleka. Zawiera wysokiej jakości i łatwo przyswajalne składniki odżywcze: białka, witaminy szczególnie z grupy B, osiem minerałów główne to: wapń, sód, fosfor i jod; 23 aminokwasy w tym bardzo ważną cysteinę; 11 enzymów, jak również kwasy w tym pantotenowy. Znakomity zestaw dla zdrowia, bo pomaga w szybkiej odbudowie komórek. Według niektórych ekspertów, białka zawarte w serwatce są nawet cenniejsze niż białka z jaj, ponieważ stymulują nerki, wątrobę i pęcherzyk żółciowy, przyśpieszając proces odtruwania i eliminacje toksyn z organizmu .Wszystkie składniki odżywcze zawarte w serwatce bardzo szybko docierają do narządów ze względu na bardzo niskie pH i łatwo przyswajalność. Co ciekawe i ważne dla osób dbających o linie, litr serwatki ma tylko 360 kcal. Z racji tego, że serwatka jest w łatwo przyswajalnej formie, szybko się absorbuje, nie wywołując u nikogo, nawet małych dzieci, żadnych skutków ubocznych, w języku potocznym można powiedzieć ze jest bardzo delikatna, a zarazem skuteczna (zwłaszcza w regulacji pracy jelit), a te jak wiadomo maja bezpośredni wpływ na prace układu odpornościowego. Jest zalecana dla każdego, dla chorych i zdrowych, dla osób starszych, a nawet małych dzieci.
Źródło: sekrety-zdrowia.org