Burek jest daniem popularnym w krajach Bałkańskich, przede wszystkim w Chorwacji i Turcji.
Występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania. Nadzienie może być np. z twarogu, szpinaku, mięsa mielonego, czy kapusty. Najczęściej jest robione na słono, ale można również zrobić ze słodkim nadzieniem. Pieczony jest w najwyższej temperaturze piekarnika, dzięki czemu jest cudownie chrupiący. Można podawać go na przystawkę jak i jako danie główne.
Składniki
Ciasto:
- 400ml lekko ciepłej wody
- około 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 2 opakowania sera feta (każde po 250g)
- 500g twarogu (najlepiej nada się się Krakowski Twarożek OSM Skała dzięki swojej konsystencji)
- 1 jajko (niekoniecznie)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 50g masła.
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (z 10min.)
2. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser feta rozkruszyć, dodać zmielony w maszynce twaróg krakowski, jajko i lekko posolić. Wymieszać.
3. Masło roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Masło ma być ciepłe).
4. Ciasto podzielić na pół. Troszkę rozwałkować i posmarować cienko roztopionym masłem.
5. Następnie rozwałkować ciasto bardzo cienko na wielki, mniej więcej okrągły, placek (blat podsypać trochę mąką. Jeśli ciasto lekko się porwie, to nic nie szkodzi. Lepiej lekko porwane niż za grube.
6. Na brzegu ciasta nałożyć połowę nadzienia.
7. Ciasto zawijać luźno w rulon równomiernie z każdej strony (zmniejszając okrąg). Zwijać luźno w stronę środka. Zwijając naciągać rękami ciasto, aby było cienkie. Po każdym zawinięciu posmarować zawinięte ciasto masłem i dalej zwijać.
8. Kolejno zrobić nacięcie na środku i dalej zwijać, aż do końca. Otrzymamy jeden wielki rulon.
9. Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Ułożyć rulon, zawijając go na blasze.
10. Tak samo przygotować drugą połowę ciasta i ułożyć na blasze. Ciasto pokropić z góry roztopionym masłem. Można (ale nie trzeba) pokroić już ciasto przed pieczeniem na kawałki.
11. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20 - 30min. w temperaturze 250°C.
12. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.
13. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków. Najlepszy jest na ciepło, ale na zimno jest też smaczny.
Smacznego